Fleur S Debruyne – The Green House

‘De late zomerzon doorsteekt met priemende stralen het eens fier hagelwit maar nu gehavend siergordijn. Het gezicht van mijn moeder zit schuin achter het groen geschilderde behangpapier en lacht ons toe vanuit de schaduw rand. De treurwilg aan de waterkant wuift sierlijk door het venster. Tussen de dansende bladeren zit een jonge kerel in zonnebril naar haar te loeren. Hij komt elke dag terug, want hij is verliefd. Hij weet immers niet dat ze stokoud is, mits hij alleen haar voorhoofd kan zien. Het is een leperik, zegt ze. Het werkvolk in de boom om hem heen is druk in de weer. Ze zijn al maanden bezig. Met wat weet ze niet. Ze rijden met brommers en doen alsof hun neus bloedt, alsof ze haar niet zien.

De wereld van mijn meter is een broeikas van hallucinaties. Ze zit al een jaar gevangen in haar slaapkamer. Ze heeft niet eens de kracht om op te staan. Door Lewy Body dementie takelen haar lichaam en geest snel af. Het komt nooit meer goed. Toch is ze nog steeds een kranige vrouw. Ze doet elke dag knalrode lippenstift op en wil er mooi uit zien op de foto. We zitten samen te naaien en vertellen ‘domme klaps.’ Mijn peter doet z’n best om voor haar te zorgen. Hij tilt er zwaar aan.

The Green House is een ode aan mijn grootouders. Het is dankbaarheid voor de fietstochten, hamsters, kleurrijk gebreide vesten, kilos snoep en uren timmeren in het duivenhok. Voor knikkeren en spelletjes paardenbak. Voor een veilige haven. Het is een verhaal over verlies, verdriet en schuldgevoelens. Maar ook liefde. Heel veel liefde.’

Opening: zaterdag 15 oktober om 17:00.
Open: vr/za/zo – 13:00 – 17:00 uur
Periode: 15 t/m 30 oktober 2022